Det var någon som en gång sa till mig ”det är inte du som bestämmer om du har rent mjöl i påsen”… Och det är helt sant. Vi människor gillar ju att döma andra, även om vi öppet kanske inte erkänner det. Just därför är kryptering någonting som alla bör få upp ögonen för.

Ofta skriver vi säkerligen om sådant som är privat eller personligt som ingen annan bör veta. Det kan handla om rent pinsamma meddelanden som skickats som man inte vill andra ska se. För att lösa det finns det några alternativ för att kryptera dessa.

Kryptera meddelanden

Med meddelanden menar jag SMS-meddelanden. Jättebra och smidigt, men å andra sidan så har det en stor svaghet, nämligen mobilnätverket. För att lösa detta kan man använda kryptering. Tidigare har det varit svårt men i och med dagens mobilappar så går det tämligen enkelt att fixa detta.

Signal

Extremt enkel app, som dessutom kan installeras på datorn! Dessutom används Signal av självaste Edward Snowden. Det du behöver för att använda Signal är en smarttelefon (och telefonnummer). Du behöver inte oroa dig för någonting vad kryptering heter, det sköter Signal själv. Nämnde jag förresten att du även kan använda Signal för röstmeddelanden? Det enda tråkiga är att det kunde vara fler användare här.

Wire

Wire är en annan applikation som jag finner intressant. Detta verkar vara ett gott alternativ till Signal, om än detta har ännu färre användare. Det ser ut som att Wire är gratis för privat användning, men kostar om man vill använda i företag.

Kryptera e-post

Vad gäller e-post finns två sätt att kryptera e-post på: S/MIME och PGP. Syftet med detta blogginlägg är inte att vara tekniskt, därför kommer jag inte gå in på likheter och skillnader med dem. Istället kommer jag att nedan gå igenom lösningar som du kan använda för att kryptera din e-post.

Mailvelope

Mailvelope är ett plugin som du enkelt kan installera på din webbläsare (Firefox eller Chrome). Den kan du använda för att kryptera och avkryptera e-post. Dessutom stödjer den idag kryptering av filer (som i annat fall kan skickas okrypterat).

Enigmail

Om du har Thunderbird som e-postläsare så kan du använda Enigmail som plugin. Något mer teknisk att ställa in jämfört med Mailvelope, eftersom plugin-sidan måste öppnas i Thunderbird. När väl ”allt är på plats” så är det bara att köra.

Slutsats: Kryptering kan vara enkelt!

Kryptering behöver inte vara som de vill visa i Hollywoodfilmer med svarta rutor som matar siffror och bokstäver. Snarare ett enkelt gränssnitt som i Mailvelope eller Signal. På köpet har du förhoppningsvis även förbättrat din egna (och kontakters) integritet. Särskilt med tanke på de svagheter som finns i exempelvis mobila nätverk. Men då gäller det att få dina kontakter att också använda samma (Signal) eller snarlika (vad gäller kryptering för mail) verktyg.