För att ens hemsida skall synas på Google, Bing och andra sökmotorer bör man ha en kommunikationsstrategi med den. Två viktiga frågor som man bör ställa sig är ”vad vill jag förmedla”, samt ”vad gör min sajt unik”. Därefter bör man utforma webbsajten utifrån svaren.

1. Håll dig uppdaterad vad gäller bästa praxis (best practice)

Bästa praxis är något som kan skilja sig från år till år. På nätet kan man finna många guider kring SEO, eller sökmotoroptimering. Google presenterar riktlinjer som man bör förhålla sig till för att förbättra sitt resultat i sökningar som genomförs.

2. Skriv högkvalitativt innehåll

Det allra viktigaste när du väl skriver något i din hemsida, är att innehållet är fräscht, relevant och håller en hög nivå. Du bör ha frågan ”är detta något jag själv vill läsa, om jag inte kände till innehållet”? Mitt tips är att ha någon som kan dubbelkolla innehållet, om denne finner innehållet intressant.

3. Förstå dina konkurrenter

Du kanske upplever att dina konkurrenter har bättre tur vad gäller synlighet i sökmotorer? Jag tycker att det är väldigt viktigt att kontrollera och se hur konkurrenterna förhåller sig till den egna sajten. Det är först då som man faktiskt kan förstå hur man kan förbättra sin egna sökmotoroptimering.

4. Mobilanpassa webbsidan!

De senaste åren har Google straffat hemsidor som inte är mobilanpassade. På sistone har de även gått åt hårdare i detta hänseende, och försämrat sökresultaten för de sajter som inte är mobilanpassade. Google tillhandahåller även ett test som man kan genomföra på sin sajt, för att undersöka hur enkelt det är att använda sidan med en mobil enhet.

5. Aktivera HTTPS

Bild där ett grönt lås visas vänster om texten "https://qvi.st".

För att förbättra placeringen bör sidan även erbjudas via en krypterad kanal. Man kan enklast se att det är en krypterad kanal om det finns ett hänglås i adressfältet och när adressen börjar med https://.

Ovan nämnda tips gäller i skrivande stund, men besöker du sidan i framtiden är möjligheten stor att det tillkommit mer i bästa praxis. Punkterna 1 – 3 kommer förmodligen alltid att vara aktuella, även om det är svårt att sia om framtiden.