Det har förmodligen inte undgått någon. ”Facebook-skandalen”, som medierna uttrycker det, har varit på tapeten de senaste veckorna. Som IT-intresserad är jag inte förvånad över det inträffade. Det som jag är mer förvånad över är att det är först nu som medierna fått upp ögonen för frågan.

Egentligen har det varit känt av många (om inte alla) IT-intresserade människor angående Facebooks datainsamling. Förmodligen är omfattningen av data nytt, men att de samlat in stora delar av privatliv känt. Bland annat nämndes redan 2013 att forskare kunde härleda användarnas ålder, kön, sexuell orientering, etnicitet och vilka man sympatiserade med politiskt med stor precision. Det kunde härledas enbart genom Facebooks ”Gilla”-knappar. Med mindre precision kunde bland annat intelligens, psykologisk hälsa och hur nöjda människor var med deras liv också härledas.

Det finns förstås även äldre nyheter som nämner Facebooks datainsamling. Någon som har hållt sig borta helt och hållet är Richard Stallman, som är grundare av Free Software Foundation och är en av skaparna till operativsystemet GNU (som ofta kommer med en Linux-kärna, och ofta enbart blir kallat ”Linux”). Stallman har på sin personliga webbsida presenterat många argument för att inte använda Facebook.

De senaste veckorna har bland annat Aftonbladet och Expressen publicerat artiklar om detta. Expressen skrev så sent som igår att 55.000 svenskar kan vara drabbade.

Det finns inget som är ”gratis”

På engelska finns det ett uttryck som går there’s no such thing as free lunch. Översatt till svenska blir det det finns inget som heter gratis lunch. Innebörden av uttrycket är att det inte kommer erbjudanden där man inte förväntar sig en motprestation. I Facebooks fall handlar motprestationen att man som gratisanvändare ger företaget data. Datan använder sedan Facebook för att dels visa riktade annonser och för att kunna sälja vidare till deras egentliga kunder, som är företag.

Liknande kan förmodligen nämnas om andra företag, såsom Google. Hur mycket känner inte de till om sina användare? Förra året slutade de förvisso att automatiserat läsa av mail på deras tjänst. Dock kan de fortfarande se ens sökhistorik om man är inloggad, och om man är inloggad i Chrome, även se sidhistorik. Det samma gäller YouTube, som ägs av Google.

Vad händer härnäst, lämnar folk Facebook?

Folk har redan valt att lämna plattformen. Dock tror jag inte att människor kommer lämna plattformen i såpass stora skaror. Jag tänker på tidigare skandaler som medier skrivit om, nyhetsflödet om Facebook kommer förmodligen att ebba ut och så småningom kommer den stora skaran att fortsätta sina liv som vanligt.

Den största skaran människor som påverkas mer nämnvärt är förmodligen anställda på Facebook. Men jag vill inte på något sätt förminska den omfattning som datadelningen har skett i. Vad jag menar är direkt påverkan i deras vardag, människor kanske väljer att säga upp sig vilket leder till större arbetsbörda för övriga… Det i sin tur är inget som gemene man kommer märka av i sin vardag, i alla fall till en början.

Alternativ till Facebook

För de människor som önskar använda alternativa sociala mediekanaler nämner jag dem här. Några av de större alternativen nämns i punktform nedan:

  • JoinDiaspora*
    Är ett socialt avcentralliserat nätverk. Man behöver inte ansluta sig till en central server, utan kan välja en som passar sig själv. Utseendemässigt likt Twitter, då designen bygger på Bootstrap. Även om man inte kan registrera sig längre på JoinDiaspora (man kan däremot bli inbjuden), finns det andra alternativ som använder samma teknologi.
  • Minds
    Ett projekt som dels kan fungera mikroblogg men även blogg. Säger sig själv vara byggt på frihet, integritet och demokrati. Upplever utseendet som friskt och fräscht. Är uppbyggd med öppen källkod.
  • Friendica
    Ett socialt nätverk som är ”personligt” enligt projektets webbsida. Det är ett decentraliserat socialt nätverk som har flera publika noder. Om man vill kan man även ladda ned och ha en egen instans.

Jag vill dock att man uppmärksammar en sak vad gäller sociala nätverk: väljer du att dela något i sociala nätverk, kommer de som har tillgång till gruppen att ha tillgång till den informationen. Är gruppen öppen gäller det även de människor som har tillgång till internet. Om man inte uppmärksammar detta, kommer man förmodligen att göra om samma misstag, om man har blivit förskräckt över nyheterna som publicerats med Facebook och Cambridge Analytica.