Grav är ett CMS som jag tycker är ett väldigt intressant verktyg. Att med verktyget slippa använda databaser och istället använda filer för att visa hemsior känns väldigt bra då databaser har vissa svagheter och kräver att man ständigt använder sig av defensiv programmering. Dock måste jag säga att Grav ändå inte lämpar sig för en novis inom webbsfären. Det krävs, enligt mig, kunskap inom javascript, YAML, PHP, Twig och HTML. Orsaken till att man inte bör vara novis är att man nästintill är tvungen att använda kommandoraden för att installera plug-ins. För mig, som ändå är någorlunda bekväm med de tidigare nämnda teknikerna upplever systemet som relativt enkelt, men jag skulle däremot ha svårt att tänka mig en person med grundläggande tekniskt kunnande använda Grav.

Installation av plug-ins

För att exemplifiera kan jag nämna när man skall installera plug-ins, enligt den officiella dokumentationen: grav-root/bin/gpm install pluginnamn, alternativt ladda ned plug-ins till grav-root/user/plugins och därefter eventuellt modifiera plug-in:et. Visst, det finns ett administrativt gränssnitt som hjälper väldigt mycket, men då måste man som användare även vara införstådd med hur systemet fungerar, vilka menyer man skall använda med mera. Men av någon anledning tycker jag trots all ”krångel” om systemet ändå.

Communityt

Communityt är litet och man märker rätt tydligt av att det är många webbprogrammerare som utvecklar systemet. Behöver man hjälp får man det även om jag ibland kan uppleva lite ”RTFM-mentalitet”. Jag ser att systemet ändå har potential. Och det är bra att det finns personer, som inte är aktiva utvecklare som också lägger upp guider vilket lyfter betyget för Grav något för mig. Ett exempel på sådant är Bszyman, som på sin blogg skrev om hur man integrerade en arkiv-sida i sin installation av Grav. Jag blev förstås inspirerad av detta i mitt tidigare inlägg, och gjorde en något mer grundlig genomgång. Men det är klart, inlägget kan förmodligen förbättras ännu mer.

Alternativ till Grav

För både noviser och de som vill göra det enkelt för sig skulle jag nog ändå rekommendera att använda WordPress. Drupal har en s.k. distribution (samlade paket/plug-ins med kärn-Drupal) som också verkar väldigt lovande, vid namn Varbase. Dock har jag inte använt det såpass mycket att jag kan säga definitivt att nybörjare kan eller inte kan använda systemet. Men utifrån det jag sett så verkar ändå det ta bort en stor del av mödan att skräddarsy sajter.

Vidare läsning

För den som är intresserad finns det intressanta jämförelser av olika innehållshanteringssystem som är databaslösa. Nedan jämförelser är dock skrivna på engelska.