Jag har tidigare främst använt mig av WordPress som innehållshanteringssystem för min blogg. Det har visserligen fungerat bra ett bra tag för mig, men det har under årens lopp också medfört vissa bekymmer. Dock har jag ändå lärt mig mycket utav detta, dels vikten av att faktiskt ha en god lösning vad gäller cache men också hur pass länge jag kunde använda det systemet med väldigt begränsade resurser. Jag kommer att migrera de flesta inlägg till denna sajt så småningom.

Idag har jag förstås något bättre resurser och (förhoppningsvis) även ett lättare innehållshanteringssystem, vad gäller resursanvändningen. I slutändan handlar det om att kunna göra det man själv vill inom de ramar som man har. Jag själv tycker att det är en rolig utmaning att faktiskt kunna ”klämma ut” så mycket kräm som möjligt ur så få resurser som möjligt.

En gång i tiden var faktiskt denna hemsida i en Raspberry Pi modell B (precis, den innan B+), men det var för ungefär fyra år sedan. Dock är denna inte kvar på den maskinen, som jag för övrigt har kvar. Men med den ”ledig” så kan jag hålla på med andra projekt som jag finner roliga, även om Raspberry Pi modell B version 2 eller senare har fler stödda operativsystem.

Nu är det alltså dags att använda ett system som inte använder en traditionell databas. I stället använder jag mig av vad man i engelskan kallar för ”Flat file database”, vilket betyder att data sparas i textfiler. Den främsta orsaken är att jag driver en mindre blogg som egentligen inte kräver en stor databas med flera användare.