En D-Link hemma-router.

En vanlig router av märket D-Link. Bild av Kavelgrisen. Licenserad enligt CC BY-SA 3.0. Originalbild.

EU, USA samt Kanada är igång med att skapa nya regler där vi som användare av system inte kan påverka vad för mjukvara vi har på enheter som har ett WiFi-chip – bland annat routrar – vilket jag själv ser kritiskt på. För mig är det självklart att jag ska kunna göra vad jag vill med alla mina enheter, dels för att jag skulle kunna men också för att det är rätt enligt mig. Bland annat att om jag vill installera OpenWRT eller DDWRT på min router, så ska jag kunna det.

EU har dock antagit ett direktiv där innehållet kan uppfattas som att allt åligger hos tillverkaren av utrustningen att leverera en programvara med hårdvaran, utan möjlighet att ändra mjukvara om jag som konsument ville det. Alternativt, vilket jag är mycket tveksam till, verifiera programvara av tredje part. Att verifiera tredje parts programvara skulle innebära kostnader för tillverkarna, som kanske inte är i tillverkarnas primära fokus.

I det första utkastet [PDF] av direktivet, inkluderas det ett skäl (19) kan man dock se det explicit skrivet ”kontroll av att radioutrustning kan kombineras med programvara bör inte missbrukas för att förhindra användning  med programvara som tillhandahålls av oberoende parter”. Att formuleringen inte finns med i det antagna direktivet ställer jag mig kritisk till, eftersom att man då skulle kunna tolka direktivet som att tillverkarna själva får bestämma vilken programvara som får användas i deras hårdvara och att alternativ programvara blir på så sätt olaglig.

Anna Brunström, som är professor i datavetenskap vid Karlstads universitet, säger att trådlösa routrar är ett säkerhetshot, eftersom att de vid inköpstillfället innehåller fyra-fem år gammal programvara som har många säkerhetshål, skriver mynewsdesk.com. Toke Høiland-Jørgensen, som är doktorand i datavetenskap vid Karlstads universitet, nämner säkerhetsproblematiken med stängd programvara men också svårigheten att kunna använda det i forskning på grund av att man inte har möjlighet att verifiera att allt fungerar som tänkt, enligt mynewsdesk.com.

Att kunna installera öppen programvara på WiFi-enheter är enda möjligheten att dels forska inom området, men också förbättra prestanda och säkerhet har senare års forskning visat, skriver mynewsdesk.com. Eftersom uppdatering av programvaran även förlänger livslängden hos enheten, minskar mängden elektroniskt avfall då enheterna kan användas längre.

Medlemsländerna har till 16 juni i år att ratificera direktivet. Sverige kommer att ratificera lagförslaget enligt Regeringens PM den 13 juni 2016. Huruvida det blir med EU-direktivet 1999/44/EG (rörande garantier vad gäller hårdvara) lär nog också vara intressant att se. Detta eftersom att Free Software Foundation Europe (FSFE) tidigare har skrivit att man som konsument ska kunna installera alternativ mjukvara på exempelvis routrar.

Uppdatering 2016-01-31: Tidigare har jag skrivit om att USA håller på att anta liknande lagar, men inte specificerat källor kring detta. För att läsa mer kring detta, rekommenderar jag att läsa blogginlägget här, som beskriver vad FCC:s regler. Jag tror, likt blogginläggets författare, att regelverket är skrivet av all välmening av FCC, men att det kan slå fel i slutändan.