Uppdaterat 2014.10.06

Fakta

FreeNAS är ett operativsystem som härstammar från FreeBSD och är som namnet antyder ett Network Attatched Storage, eller nätverksansluten lagring om man översätter det rakt över till svenska. Det är, enligt min åsikt, ett ypperligt sätt att hantera central lagring i hemmet; med det skulle garanterat fungera i företag också. Lagringsenheten blir riktigt grym om du använder ett 64-bitars system med åtminstone 8GB (ECC-)RAM-minne samt en usb-sticka på 4 GB för operativsystemet (2GB är minimum).

Man kan även installera plugins, ett slags program via webb-gränssnittet för att förenkla administrationen. Dessa plugins kan ge dig exempelvis ownCloud, ett alternativ till Dropbox som man också själv har hand om, och därmed även har större kontroll över.

Min FreeNAS-server

Själv använder jag visserligen 16GB RAM-minne eftersom att själva filsystemet mer eller mindre älskar RAM. Och det är just denna storlek som de flesta på forumen för FreeNAS tycker fungerar bäst (vilket även nämndes i operativsystemets manual).

Valet av processor var mer en fråga om vad jag tyckte om än vad som var bäst. Personligen föredrar jag AMD, därför blev det även en processor från dem. Fläkten från Noctua är stor nog att kyla ned processorn under drift.

Beträffande hårddiskarna vill en ju även ha bestående lagring som klarar av att vara igång dygnet runt utan att slitas ut för mycket och inte förbruka mycket el heller. Därför föll valet på tre stycken hårddiskar från Western Digital Red-serien på tre terabyte vardera. Om jag minns rätt drar de 5 W när de är aktiva samt 3,5 W när de inte är det.

Jag använder själv FreeNAS som operativsystem på min NAS-enhet. Då jag anser att min data är viktig för mig använder jag filsystemet ZFS vilket dels kan ta hand om ganska mycket data (max volymstorlek är 278 bytes, eller 256 zebibytes och max filstorlek är 264 bytes eller 16 exbibytes) och dels skall vara väldigt beständigt gentemot korruption av data. Filsystemet motarbetar det senare genom s.k. checksums men tar också hjälp av hårdvara såsom ECC-minnen, om det finns. Allt har hittills flytit på bra, sammanlagt har min server varit igång (i skrivande stund) i 60 dagar, dock inte sammanhängande då jag har valt att stänga av maskinen vid åskväder eller risk för åskväder. ”Better be safe than sorry”, som ordspråket säger.

Mina specifikationer

Moderkort ASUS M5A78L-M/USB3
Processor AMD FX6300 3.5 GHZ
Fläkt Noctua NH-U12P
RAM 2x KINGSTON 8GB 1600MHz DDR3 ECC CL11 DIMM
Case CoolerMaster Mystique 631
Hårddiskar 3x WD Red 3 TB (kör RAID1)
Nätaggregat (Minns ej)

Eftersom att man är en student så tog det ett tag att köpa all hårdvara. Sedan har jag även använt viss hårdvara från min gamla dator som jag inte hade någon större användning utav. Men nu när den är igång och används flitigt av mig. Tack vare att det är baserat på FreeBSD kan jag lägga till s.k. jails som är ett slags virtuella maskiner. Utöver de program man kan ladda ned via webbgränssnittet kan man även använda dessa virtuella maskiner och administrera dem genom att använda typiska kommandon för FreeBSD såsom portsnap fetch update, vilket i princip hämtar uppdateringar och installerar dessa i de virtuella maskinerna.